ΑΟΖ: Διαβάστε αυτό το βιβλίο διότι τα έχουμε μπερδέψει…

Σε μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στην Ουάσιγκτον, Θεόδωρου Καρυώτη, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και http://mignatiou.com
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η ΑΟΖ της Ελλάδας». Δεκάδες επίσημοι και μη πολίτες παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου το οποίο εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» και παρουσιάζει την αναγκαιότητα στο σήμερα -σε συνθήκες οικονομικής κρίσης- η κυβέρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων μέσω της άμεσης ανακήρυξης των ελληνικών ΑΟΖ.
«Θεωρώ ότι είναι η ώρα για την ανακήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Καρυώτης. «Είναι η ώρα και για την οριοθέτησή τους με ορισμένα από τα γείτονα κράτη», συνέχισε. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθήνας Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, Νίκος Μελέτης, Δημοσιογράφος και Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή».
Οι ομιλητές, αφού εξέφρασαν τον θαυμασμό και τον σεβασμό για το επιστημονικό έργο του κ. Καρυώτη, εστίασαν κυρίως στις έντονες διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες αποτελούν -κατά τη γνώμη τους- τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα, ο οποίος μαζί με την άγνοια των πολιτικών έχει οδηγήσει στο να μην έχει ασκήσει ακόμα η Ελλάδα το κυριαρχικό αυτό δικαίωμά της.

Πρέπει να τονιστεί ότι ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο και εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή.
«Η πλειοψηφία των υδρογονανθράκων δεν είναι στο Αιγαίο, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε οριοθέτηση με τους Τούρκους για να τα βρούμε με τους Τούρκους. Ουσιαστικά πρέπει να τα βρούμε με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου εκεί είναι η πληθώρα των υδρογονανθράκων της χώρας μας», ανταπάντησε μέσω του «Ε.Κ.» ο καθηγητής κ. Καρυώτης.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η ΑΟΖ της Ελλάδας» αφού ευχαρίστησε θερμά όσους παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ανέφερε στην ομιλία του ότι η ενασχόλησή του με την ΑΟΖ ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι στην ηλικία των 70 χρόνων που βρίσκεται σήμερα έχει περάσει τη μισή του ζωή ενασχολούμενος με αυτή την υπόθεση.
«Τα πρώτα χρόνια ήταν εύκολα γιατί κανείς δεν καταλάβαινε τι εννοούσα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Τα δύσκολα ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια, όταν οι Ελληνες ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας με πολέμησαν κατηγορώντας με ότι δεν είμαι νομικός, αλλά οικονομολόγος, παρά το ότι ΑΟΖ σημαίνει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ανέφερε επίσης με παράπονο, ότι ένας Τούρκος διπλωμάτης που συνάντησε στην Ουάσιγκτον του αποκάλυψε πως «ό,τι γράφετε για τις ΑΟΖ, η Άγκυρα το μεταφράζει και είμαστε ευτυχείς που οι Έλληνες σας αγνοούν».
Τέλος, εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια για τη δεύτερη -όπως είπε- πατρίδα του, τις ΗΠΑ, των οποίων η «άρνηση της κυβέρνησης να καταδικάσει την Τουρκία, αύξησε την επιθετικότητά της στο Αιγαίο».
ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και http://mignatiou.com

Σχόλια