«Ζωντάνεψε» η Μάχη των Οχυρών στις Σέρρες - Αναβίωσε για πρώτη φορά [βίντεο]

Η μάχη των θρυλικών οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη στις Σέρρες, αναβίωσε για πρώτη φορά το περασμένο σαββατοκύριακο στις Σέρρες. Εκατοντάδες επισκέπτες ανηφόρισαν στα δύο οχυρά και έζησαν συγκινητικές στιγμές. 
Ομάδες αναβιωτών, ντυμένοι Έλληνες και Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες του Β’ Π.Π., με τη χρήση εκρήξεων, καπνογόνων και ειδικών εφέ, «ζωντάνεψαν» στιγμές της επικής μάχης των Οχυρών, κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, αποσπώντας το χειροκρότημα του κόσμου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Σιντικής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Το Σάββατο στο οχυρό Ιστίμπεη, στην κορυφή του Μπέλες, την αναβίωση της μάχης παρακολούθησε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, ενώ υποσχέθηκε υποστήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης ώστε να καταστεί θεσμός.


«Εμείς σήμερα κάνουμε το ελάχιστο, τιμούμε τη μνήμη αυτών που έδωσαν τη ζωή τους και αφήνουμε παρακαταθήκη στη νέα γενιά. Έχει μεγάλη σημασία του χρόνου στην αντίστοιχη εκδήλωση που θα κάνουμε να έχουν γίνει ένα δύο βήματα παραπάνω. Έχει μεγάλη σημασία αυτό που κάνουμε σήμερα να το διαλαλήσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τα λόγια πράξεις».
Την Κυριακή στο οχυρό Ρούπελ, στις πλαγιές του όρους Άγκιστρο, η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις 3.500 με πρόχειρες εκτιμήσεις των διοργανωτών. Η απάντηση του Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου στους Γερμανούς: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» ακούστηκε περήφανο και συγκίνησε. Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος και σκάφη της Αερολέσχης Σερρών, μεταφέροντας λίγο από το κλίμα των εφορμήσεων των εχθρικών αεροσκαφών κατά τα γεγονότα εκείνα.
Παρούσα ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία αφού συνεχάρη τους διοργανωτές επεσήμανε: «Αυτή η πρώτη διοργάνωση πετυχαίνει να κερδίσει τον θαυμασμό μας. Εύχομαι από βάθη καρδιάς να αποτελέσει θεσμό. Θεωρώ ότι όλοι οι παράγοντες νομού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της κυβέρνησης θα πρέπει κάνουν περισσότερα  Εύχομαι οι εκδηλώσεις αυτές να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και να γίνουν θεσμός». 
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, στόχος της εκδήλωσης δεν είναι μόνο η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η προώθηση του ιστορικού τουρισμού στη λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά».
Τέλος, ο κ. Βίτσας, επεσήμανε πως είναι αναγκαία η συνεργασία του δήμου και των Αρμόδιων Υπουργείων, για την ανάδειξη της ιστορίας και του το φυσικού κάλλους της περιοχής.


Σχόλια