Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σύστημα επικοινωνιών ζώνης μάχης «ΕΡΜΗΣ» του Στρατού μας – Η πεμπτουσία των Διαβιβάσεων


Αδιαμφισβήτητα οι επικοινωνίες και ο συντονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων συγκαταλέγονται στα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας. Το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης «ΕΡΜΗΣ» ανήκει στην κατηγορία των σύγχρονων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και σήμερα αποτελεί το βασικό εργαλείο συντονισμού του Ελληνικού Στρατού υπό την εποπτεία του όπλου των Διαβιβάσεων.
Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες ομαδοποιούνται με τους παρακάτω τρεις τρόπους: α)μετάδοση μιας κατεύθυνσης ή δυο κατευθύνσεων β)αναλογική ή ψηφιακή εκπομπή σημάτων και γ)σήματα βασικής ζώνης ή διαμορφωμένα.
Η πιο απλή μορφή επικοινωνίας, είναι οι επικοινωνίες μιας κατεύθυνσης, που συνήθως αναφέρεται σαν simplex. Παραδείγματα simplex επικοινωνιών είναι το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση. Υπάρχουν οι επικοινωνίες διπλής κατεύθυνσης που αναφέρονται σαν full duplex στις οποίες οι πληροφορίες διαδίδονται και στις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.
Παράδειγμα full duplex επικοινωνίας είναι το τηλεφωνικό σύστημα.
Ένας άλλος τύπος επικοινωνιών διπλής κατεύθυνσης είναι όταν μόνο ένας μπορεί να εκπέμπει κάθε φορά. Αυτός ο τύπος επικοινωνίας είναι γνωστός σαν half duplex.
Παράδειγμα half duplex επικοινωνίας είναι οι επικοινωνίες ασυρμάτου στην ζώνη των πολιτών ή στις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες.
Ένας άλλος τρόπος κατάταξης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι ανάλογα με τη μορφή του εκπεμπόμενου σήματος.
Υπάρχουν δυο τύποι σημάτων, τα αναλογικά και τα ψηφιακά.
Ένα αναλογικό σήμα είναι μια συνεχής μεταβαλλόμενη τάση ή ρεύμα.
Αναλογικά σήματα είναι η έξοδος του μικροφώνου ή μιας αναλογικής κάμερας.
Ψηφιακά σήματα είναι ο κώδικας Morse που χρησιμοποιεί ο τηλέγραφος, μια αναπαράσταση από τελείες και παύλες, καθώς και τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ των υπολογιστών.
Τα πρωτότυπα σήματα πληροφορίας αναφέρονται σαν σήματα βασικής ζώνης.
Σε ένα επικοινωνιακό σύστημα θέτοντας τα αρχικά σήματα φωνής, εικόνας ή ψηφιακής μορφής στο μέσο μετάδοσης, έχουμε μετάδοση βασικής ζώνης.
Για παράδειγμα στο κλασικό τηλεφωνικό σύστημα έχουμε μετάδοση βασικής ζώνης, διότι η φωνή μεταδίδεται στο συσταμένο ζεύγος καλωδίων κατευθείαν ως μεταβολή τάσης.
Για μετάδοση σημάτων ασύρματα σε μακρινές αποστάσεις τα σήματα βασικής ζώνης δεν είναι συμβατά με τα μέσα μετάδοσης, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται οι τεχνικές διαμόρφωσης. Διαμόρφωση είναι η επεξεργασία κατά την οποία το σήμα βασικής ζώνης (φωνή, εικόνα ή ψηφιακό) τροποποιεί ένα υψηλής συχνότητας σήμα που ονομάζεται φορέας.
Οι δυο συνηθισμένες μέθοδοι διαμόρφωσης είναι η διαμόρφωση πλάτους ΑΜ, στην οποία το σήμα βασικής ζώνης μεταβάλει το πλάτος του φορέα και η διαμόρφωση συχνότητας FM, στην οποία το σήμα βασικής ζώνης μεταβάλλει τη συχνότητα του φορέα.
Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
Για τη μετάδοση σημάτων ασύρματα σε μακρινές αποστάσεις χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά παράγονται από τις κεραίες καθώς τροφοδοτούνται από εναλλασσόμενη τάση ή ρεύμα υψηλής συχνότητας.
Τα σήματα βασικής ζώνης διαμορφώνουν τον φορέα, που εδώ είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ορισμένης συχνότητας.
Xρησιμοποιείται η τεχνική της διαμόρφωσης του ηλεκτρομαγνητικού φορέα, για το λόγο ότι τα σήματα βασικής ζώνης δεν είναι συμβατά με αυτό το μέσο διάδοσης.
Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σαν την περιοχή συχνοτήτων των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αποτελείται από συχνότητες που αρχίζουν από τα 30Hz (ακτινοβολία από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και φθάνουν μέχρι το ορατό φως και μέσα σ’ αυτό διεξάγονται οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος καλύπτουν τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται στις ραδιοεπικοινωνίες για μετάδοση σημάτων σε μακρινές αποστάσεις. Χαρακτηριστικό ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος είναι το μήκος κύματος λ που είναι η απόσταση στον ελεύθερο χώρο που διανύει το κύμα σε χρόνο μιας περιόδου.
Η ραδιοφωνία με διαμόρφωση ΑΜ γίνεται στην περιοχή των μεσαίων κυμάτων από 300kHz έως 3ΜHz και στην περιοχή των βραχέων κυμάτων στην περιοχή 3 έως 30MHz όπου επιπρόσθετα χρησιμοποιείται και για διεθνείς επικοινωνίες.
Η ραδιοφωνία με διαμόρφωση FM γίνεται στην περιοχή από 88ΜΗz έως 108MHz, οι ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες καλύπτουν τις περιοχές από 144MHz έως 146MHz, καθώς και από 430MHz έως 440MHz, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές γίνονται στην περιοχή UHF μια περιοχή μεταξύ 470ΜΗz έως 860ΜHz.
Οι συχνότητες πάνω από 1GHz στις περιοχές SHF και EHF, που ονομάζονται μικροκύματα, χρησιμοποιούνται από τις δορυφορικές επικοινωνίες και ραντάρ. Υπέρυθρα καλούνται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα συχνότητας άνω 300GHz που παράγονται κυρίως από πηγές θερμότητας.
Τα υπέρυθρα κύματα καλύπτουν την περιοχή μηκών κύματος μεταξύ 0,7 έως 10μm.
Υπέρυθρα κύματα εκπέμπουν ειδικές δίοδοι και χρησιμοποιούνται σε συστήματα τηλεχειρισμού.
Το ορατό φως είναι ένα άλλο είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καλύπτει την περιοχή πάνω από την υπέρυθρη ακτινοβολία, με μήκη κύματος από 0,4 έως 0,8μm.
Τα φωτεινά κύματα χρησιμοποιούνται για διάδοση σημάτων μέσα από τις οπτικές ίνες, οι οποίες είναι μια από τις ταχύτατα εξελισσόμενες ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Ασύρματη Επικοινωνία
Η εξέλιξη της ασύρματης επικοινωνίας είναι σχεδόν παράλληλη με αυτή της ενσύρματης. Πρόδρομος της ασύρματης επικοινωνίας θεωρείται ο Γερμανός φυσικός Χερτζ (Hertz) με τις μελέτες που έκανε για τη διάδοση των κυμάτων.
Το 1895 ο Ιταλός Μαρκόνι (Marconi), χρησιμοποιώντας το διεγέρτη του Χερτζ, πέτυχε για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων.
Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Μαρκόνι κατατέθηκε το 1896.
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του ασύρματου ήταν η εφεύρεση, το 1904, της διοδικής λυχνίας από τον Αμερικανό Φλέμινγκ (Fleming).
Η ανυπολόγιστη αξία του ασυρμάτου στην ναυσιπλοΐα αποδείχθηκε το 1912 στην τραγωδία του ατμόπλοιου «Τιτανικός», κατά την οποία πολλοί ναυαγοί διασώθηκαν χάρη στον ασύρματο.
Πάντως, μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο ασύρματος χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη διαβίβαση σημάτων μορσικού αλφάβητου.
Στην Ελλάδα η πρώτη συστηματική εκμετάλλευση ασύρματου τηλέγραφου έγινε το 1909.
Αργότερα άρχισε η εφαρμογή της ασύρματης επικοινωνίας- τηλεφωνίας (ραδιοφωνίας) στα Μακρά (LW) και Μεσαία (MW) κύματα. Ραγδαία ήταν η εξέλιξη των επικοινωνιών με τη μετέπειτα χρήση των Υψηλών (HF), Λίαν Υψηλών (VHF), Υπερυψηλών (UHF) και Υπέρ-υπερυψηλών (SHF) συχνοτήτων που βοήθησαν στην επικοινωνιακή κάλυψη τεράστιων αποστάσεων.
Η εφεύρεση και η εξέλιξη της ασπρόμαυρης και της έγχρωμης τηλεόρασης έδωσαν νέες διαστάσεις στον τομέα των επικοινωνιών.
Από το 1958 άρχισε η εφαρμογή της ζεύξεως δύο σταθμών με τη χρήση τεχνητών δορυφόρων οι οποίοι διακρίνονται σε παθητικούς και ενεργούς.
Οι παθητικοί ανακλούν απλώς τα ραδιοκύματα που δέχονται, ενώ οι ενεργοί λαμβάνουν τα ραδιοκύματα, τα ενισχύουν κατάλληλα και τα μεταδίδουν εκ νέου προς τη γη.
Οι τεχνητοί δορυφόροι μαζί με την αλματώδη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ψηφιακών επικοινωνιών, τείνουν να μονοπωλήσουν τις διηπειρωτικές τηλεφωνικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες.
Παραπλήσια με την επικοινωνία μέσω δορυφόρων είναι η επικοινωνία μέσω μετεωριτών (METEOR BURST).
Η επικοινωνία αυτή βασίζεται στο φαινόμενο της ανακλάσεως των ραδιοκυμάτων στις ιονισμένες τροχιές των μικρομετεωριτών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και εξαερώνονται.
Η εμπορική και στρατιωτική εκμετάλλευση αυτού του τρόπου επικοινωνίας εμφανίζεται το 1985 και λόγω της φύσεώς της είναι κατάλληλη μόνο για μετάδοση δεδομένων (DATA) σε μικρά χρονικά διαστήματα (δέκατα του δευτερολέπτου) «κατά ριπάς» και σε δυσπρόσιτες περιοχές.
ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ»
Το σύστημα επικοινωνιών ζώνης μάχης (ΣΕΖΜ) «ΕΡΜΗΣ» είναι ψηφιακό τακτικό σύστημα επικοινωνιών που παρέχει επικοινωνίες υψηλής ασφάλειας, ποιότητας και αξιοπιστίας, ικανό να υποστηρίξει με μεγάλη ευκαμψία τα τακτικά σχέδια επιχειρήσεων στη Ζώνη Μάχης.
Στους συνδρομητές του συστήματος παρέχονται δυνατότητες επικοινωνίας σε τηλεφωνία , τηλετυπία, τηλεομοιοτυπία και μετάδοση δεδομένων.
Τα τακτικά συστήματα επικοινωνιών στηρίζονται στην ανάπτυξη ενός πυκνού πλέγματος υπεραστικών κόμβων οι οποίοι αποτελούν τον κορμό του δικτύου (backbone network) στο γεωγραφικό χώρο που πρόκειται να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακά.
Πάνω σ’ αυτόν τον κορμό συνδέονται οι τερματικοί κόμβοι των Σχηματισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τους συνδρομητές του συστήματος.
Είναι προφανές ότι, όσο πιο πυκνό είναι το πλέγμα του συστήματος τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβιωσιμότητά του, σε περίπτωση καταστροφής κάποιων από τους υπεραστικούς του κόμβους.
Οι κόμβοι του συστήματος διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω ασυρματικών ζεύξεων οπτικής επαφής (LOS: Line of sight) εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ευελιξία, ευκαμψία και ταχυκινησία. Με τη χρησιμοποιούμενη αρχιτεκτονική, το σύστημα παρέχει στους συνδρομητές του αξιοπιστία, ασφάλεια και αυξημένη διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Αρχιτεκτονική δικτύου ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ»
Με βάση τα προαναφερθέντα, η αρχιτεκτονική του ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από τους παρακάτω τύπους κόμβων, οι οποίοι έχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης φωνής και δεδομένων:
Υπεραστικοί Κόμβοι (TRUNK NODES)Οι υπεραστικοί κόμβοι στο σύνολό τους συνιστούν τον κορμό του δικτύου. Οι στατικοί κόμβοι στεγάζονται σε τυποποιημένα κτίρια ειδικών προδιαγραφών ασφάλειας και προστασίας και δεν διαφέρουν από πλευράς συσκευών από τους κινητούς κόμβους. Κάθε υπεραστικός κόμβος εξασφαλίζει αριθμό ασυρματικών ζεύξεων, προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με γειτονικούς του υπεραστικούς κόμβους.
Κόμβοι Προσπέλασης (ACCESS NODES). Υποστηρίζουν τις αυξημένες επικοινωνιακές αναγκές των μείζονων σχηματισμών σε φωνή και δεδομένα. Καθένας από αυτούς έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης συγκεκριμένου αριθμού συνδρομητών ανάλογως της σύνθεσής του.
Κόμβοι Σχηματισμών (LOOP GROUP, REMOTE SUBSCRIBERS)Τέτοιοι κόμβοι χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή υποστήριξη Μεραρχιών – Ταξιαρχιών.
Κόμβοι Αναμεταδόσεως (RR). Λόγω του ορεινού του εδάφους του ελλαδικού χώρου, χρησιμοποιείται αριθμός αναμεταδοτών για την αποκατάσταση οπτικής επαφής και κατ’ επέκταση συνέχειας μεταξύ των κόμβων του δικτύου.
Τα χαρακτηριστικά του συστήματος
Η εξ ολοκλήρου εγκατάσταση των συσκευών του συστήματος σε οχήματα Scania P – 113HK, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πολλών ζεύξεων υπό μορφή πλέγματος, δίνουν στο δίκτυο ευκαμψία και προσαρμοστικότητα στην εξασφάλιση των επικοινωνιών.
Η δυνατότητα αποκατάστασης ζεύξης με διαφορετική δρομολόγηση παρέχει στο σύστημα υψηλό βαθμό επιβιωσιμότητας, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες στρατιωτικές απαιτήσεις. Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια, το σύστημα κρυπτασφαλίζεται σε επίπεδο ζεύξεων με κρυπτοσυσκευή (bulk encryption) των 2 Mbps.
Οι δυνατότητες των ανταποκριτών.
Οι δυνατότητες του «ΕΡΜΗΣ» τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος συνδρομητής παρέχονται από εξουσιοδοτημένο προς τούτο προσωπικό (administrators), με την εισαγωγή κατάλληλων εντολών στο μεταγωγέα (switch).
Οι κυριότερες ευκολίες είναι οι παρακάτω:
α. Μεταγωγή Θερμής Γραμμής (Hot Line). Ένα εκ των προτέρων προγραμματισμένο τηλεφωνικό κύκλωμα μεταξύ δύο συγκεκριμένων ανταποκριτών, που αποκαθίσταταιαυτόματα, μόλις κάποιος σηκώσει τη μικροτηλεφωνική.emption).
β. Προτεραιότητα και Κατάληψη (Precedence and Pre-Ένας συνδρομητής μπορεί να έχει μεγαλύτερηπροτεραιότητα από κάποιον άλλο, με αποτέλεσμα η επικοινωνία δύο ανταποκριτών να διακόπτεται αν ο ένας εξ αυτών κληθεί από ανταποκριτή που διαθέτει και κάνει χρήση υψηλότερου βαθμού προτεραιότητας.
γ. Επιμονή Κλήσης σε Κατάληψη (Camp-on-Busy)Χάρη στη δυνατότητα αυτή, όταν προσπαθεί κάποιος να επικοινωνήσει με τηλέφωνο που είναι κατειλημμένο, η κλήση διατηρείται και ταυτόχρονα ακούγεται στο ακουστικό του καλούμενου ένας χαρακτηριστικός τόνος (camp-on-busy).
δ. Μεταφορά κλήσης (Call Transfer)H δυνατότητα αυτή επιτρέπει σε εξουσιοδοτημένους ανταποκριτές να μεταφέρουν προσωρινά τις κλήσεις που τους αφορούν, σε άλλη τηλεφωνική συσκευή της επιλογής τους.
Β’ ΦΑΣΗ «ΕΡΜΗΣ»
Με την υλοποίηση της Β’ Φάσης προκύπτει ένα αναβαθμισμένο, ολοκληρωμένο ομοιογενές σύστημα επικοινωνιών, το οποίο αφενός θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού χώρου (ΠΕ Στρατιάς και ΠΕ ΑΣΔΕΝ) και αφετέρου θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, καλύπτοντας με τους κινητούς ανταποκριτές επικοινωνιακές ανάγκες μέχρι το κατώτατο επίπεδο διοίκησης. Σε γενικές γραμμές με την υλοποίηση της Β’ Φάσης επιτυγχάνεται:
• Η πύκνωση του υπεραστικού δικτύου με εγκατάσταση επιπλέον υπεραστικών κόμβων, για να αυξηθεί ο βαθμός επιβιωσιμότητας του δικτύου και να επιτευχθεί η επιθυμητή διαθεσιμότητα.
• Η αύξηση των σημείων διοίκησης και ελέγχου του δικτύου (SEP, OSC)λόγω της προαναφερθείσας αύξησης των κόμβων του συστήματος.
• Η κάλυψη των αναγκών όλων των Σχηματισμών – Μονάδων και ανεξάρτητων Υπομονάδων, με την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού κόμβων.
• Η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών του συστήματος και της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων (μέχρι 2Mb/s).• Η διατήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος υλικού του ΣΕΖΜ«ΕΡΜΗΣ»
• Η ενσωμάτωση στο ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ» υποσυστήματος κινητών ανταποκριτών (Single Channel Radio Access), οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων, χωρίς απώλεια της επικοινωνίας με προϊστάμενα και υφιστάμενα κλιμάκια.
Αυτό αποτελείται από: 1. Σταθμό ασυρματικής σύνδεσης (RAP), που χρησιμοποιείται για την τοπική μεταγωγή των ανταποκριτών, καθώς επίσης και τη σύνδεσή τους στο υπεραστικό δίκτυο του Συστήματος. 2. Αριθμό συσκευών τερματισμού (MST), για χρήση από τους ανταποκριτές που ενεργούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων περίπου από το Σταθμό Ασυρματικής σύνδεσης (RAP).
• Αντικατάσταση του πολυδιαυλικού συστήματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» (ΣΕΖΜ παλαιότερης μορφής), του οποίου η συντήρηση και η υποστήριξη σε ανταλλακτικά είναι δυσχερής και έχει μικρό βαθμό επιβιωσιμότητας και κινητικότητας, με ταυτόχρονη επέκταση του συστήματος «ΕΡΜΗΣ».
Σύστημα κινητών ανταποκριτών SCRAΤ
Το υποσύστημα κινητών ανταποκριτών του ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ» είναι γνωστό με την ονομασία SCRA (Single Channel Radio Access). Το SCRA είναι ένα κινητό, ψηφιακό, τακτικό σύστημα επικοινωνιών, πλήρως ενσωματωμένο στο δίκτυο του ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ» με δυνατότητες εφαρμογής ηλεκτρονικών αντιμέτρων (τεχνική αναπήδησης συχνότητας) και κρυπτογράφησης, στην εκπεμπόμενη πληροφορία από και προς τους κινητούς ανταποκριτές.
Το SCRA εξασφαλίζει στους κινητούς ανταποκριτές, επικοινωνιακή υποστήριξη ισότιμη (από πλευράς παρεχόμενων υπηρεσιών) με αυτήν των σταθερών ανταποκριτών του ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ», χρησιμοποιεί το ίδιο με αυτούς σύστημα αριθμοδότησης και επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας «εν κινήσει» μέσω των MSTs. Το SCRA αναπτύσσεται τοπολογικά με διαφορετικούς τρόπους, οι κυριότεροι των οποίων είναι:
Κύρια Τοπολογία-Βασική Ανάπτυξη.
Στη βασική αυτή περίπτωση το SCRA επικοινωνεί με το βασικό κορμό του δικτύου ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ» μέσω μικροκυματικών ζεύξεων με οποιοδήποτε υπεραστικό κόμβο του δικτύου.
Αυτόνομη Τοπολογία-Ανεξάρτητη Ανάπτυξη.
Στην περίπτωση αυτή το SCRA λειτουργεί αυτόνομα εξαιτίας είτε αδυναμίας αποκατάστασης επικοινωνίας με υπεραστικό κόμβο του ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ», απώλειας ή διακοπής σύνδεσης που έχει ήδη επιτευχθεί προγενέστερα είτε ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων, στο πλαίσιο διεθνών ειρηνευτικών αποστολών, τα οποία υποστηρίζουν αριθμό κινητών ανταποκριτών που προσαρτώνται σε αυτό.
Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν, εφόσον αναπτύσσονται δύο ή περισσότερα συστήματα RAP (αυτόνομα), αυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους και έτσι να υφίσταται δυνατότητα σε κάθε κινητό ανταποκριτή να επικοινωνεί είτε με κινητούς ανταποκριτές του ίδιου ή του άλλου συστήματος που αναπτύχθηκε, χωρίς να απασχολούνται πόροι του κυρίως συστήματος.
Διάταξη του SCRAΚ
Κάθε κινητός ανταποκριτής συντίθεται από σειρά συσκευών και καλείται Τερματικό Κινητού Ανταποκριτή (MST: Mobile Subscriber Terminal). Κάθε MST προσαρτάται σε μία ιεραρχικά ανώτερη επικοινωνιακή διάταξη, η οποία συλλέγει την κίνηση πολλών MST’s από την ίδια εδαφική περιοχή. Η διάταξη αυτή καλείται RAP (Radio Access Point) ή Σημείο Ασυρματικής Πρόσβασης.
Κάθε RAP με τη σειρά του συνδέεται (επικοινωνεί) με μικροκυματική ζεύξη με το σύστημα «ΕΡΜΗΣ». Η εδαφική περιοχή (εμβέλεια) που καλύπτεται από ένα σταθμό RAP κυμαίνεται από 15-40 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους.
Είδη επικοινωνιακής κίνησης
Στο SCRA διακρίνονται δύο είδη επικοινωνιακής κίνησης:
Απευθείας κίνηση. Στην περίπτωση αυτή έχουμε MST’s που είναι προσαρτημένα στο ίδιο RAP, απέχουν μεταξύ τους μικρή απόσταση και μπορούν να επικοινωνούν απευθείας χωρίς μεσολάβηση του RAP.
Έμμεση (αναμεταδιδόμενη κίνηση). Μια διαφοροποίηση του παραπάνω έχουμε στην περίπτωση που δύο MST’s είναι προσαρτημένα στο ίδιο RAP, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους απευθείας, λόγω απόστασης ή εδαφικής διαμόρφωσης. Στην προκειμένη περίπτωση το RAP διαδραματίζει ρόλο αναμεταδότη, μέσω του οποίου υλοποιείται η παραπάνω επικοινωνιακή απαίτηση.
Εξωτερική κίνηση. Αποτελεί το πιο βασικό είδος κίνησης. Σε αυτή MST’s διαφορετικών RAP’s επικοινωνούν μέσω μικροκυματικής ζεύξης των δύο συστημάτων RAP. Παράλληλα, κάθε MST επικοινωνεί με οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό ανταποκριτή μέσω του υπεραστικού δικτύου του «ΕΡΜΗΣ».

Σχόλια