Έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία

-Ο στρατός υποχώρησε από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ.
-Έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στη χώρα, σύμφωνα με ρωσική ΜΚΟ
-Πολωνία: Η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει μια πρακτική διάσταση»


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει "ευθεία και ανοικτή επίθεση", η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροποία στο πεδίο της σύγκρουσης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο στρατός υποχώρησε από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ


Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας των πυρών «του ρωσικού στρατού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού. «Στην περιοχή του Λουχάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν διαταγή και υποχώρησαν από το αεροδρόμιο και το χωριό Γκεοργκίιβκα», που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης, δήλωσε ο Αντρέι Λισένκο.



«Με δεδομένη την ακρίβεια των πυρών πρόκειται για επαγγελματίες πυροβολητές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας»,σημείωσε ο Λισένκο, ενώ πρόσθεσε ότι επτά ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού επεσήμανε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο αεροδρόμιο και παρατήρησαν μεγάλη ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων βορείως και νοτίως του Λουχάνσκ, πίσω από τις ουκρανικές γραμμές. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, δεν υπάρχουν λιγότερα από τέσσερα ρωσικά τάγματα στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος. Κάθε τάγμα αποτελείται από 400 άνδρες, πρόσθεσε.

Έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στη χώρα, σύμφωνα με ρωσική ΜΚΟ


Στο μεταξύ μια ρωσική ΜΚΟ εκτίμησε ότι έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες και πολλές εκατοντάδες έχουν προφανώς σκοτωθεί στις μάχες στη χώρα αυτή. «Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών από 10.000 έως και 15.000 στρατιώτες έχουν σταλεί εκεί», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής μητέρων των ρώσων στρατιωτών Βαλεντίνα Μελνίκοβα.

Στη χώρα ενδέχεται να είναι ανεπτυγμένοι αυτή τη στιγμή 7.000 με 8.000 ρώσοι στρατιώτες, πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις πληροφορίες που έχουν δώσει οι οικογένειες, οι γιοι ή οι σύζυγοι των οποίων εστάλησαν για γυμνάσια και στη συνέχεια χάθηκε η επαφή μαζί τους.«Οι ρώσοι διοικητές διεξάγουν μια μυστική ειδική αποστολή», εκτίμησε η Μελνίκοβα.

Σύμφωνα με ρώσους υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 200 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.

Η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει μια πρακτική διάσταση»


Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ενός πολέμου «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Τουσκ ζήτησε αυτή η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει μια πρακτική διάσταση».

«Παρακολουθώντας την τραγωδία των Ουκρανών, τον πόλεμο, γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, γνωρίζουμε ότι ο Σεπτέμβριος του 1939 δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί», σημείωσε ο πολωνός πρωθυπουργός από την πρώην πολωνική βάση του Βέστερπλατε, κοντά στο Γκντανσκ, εναντίον της οποίας επιτέθηκε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 το γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ- Χολστάιν ρίχνοντας τους πρώτους πυροβολισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα έχει κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε αυτούς για τους οποίους η βία, η ισχύς, η επίθεση γίνονται για μία ακόμη φορά το οπλοστάσιο μιας πολιτικής δράσης», υπογράμμισε ο Τουσκ που το Σάββατο εκλέχθηκε να διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
.


ΠΗΓΗ

Σχόλια